Over ons

Onze doelstelling

Het Ontdeklab Peel en Maas is de plek waar basisschoolkinderen vanaf een jonge leeftijd (8 jaar) op een ontdekkende manier met techniek in contact komen. Het Ontdeklab is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Ondernemingen, Onderwijs en Overheid uit de gemeente Peel en Maas, waarbij het streven is dat dit initiatief op termijn meehelpt een nieuwe generatie technisch geschoolde medewerkers op te leiden. Het lokale bedrijfsleven staat te springen om technisch goed geschoold personeel.

Kinderen leren er op een ontdekkende en onderzoekende manier wat technologie en innovatie in ons dagelijks leven kan betekenen. In samenwerking met bedrijven, gemeenten, basisscholen en de middelbare school worden workshops, gastlessen, excursies, bedrijfsbezoeken en projecten ontwikkeld die hierop gericht zijn.

Ons doel is:

  • om kinderen zo vroeg mogelijk met techniek in aanraking te laten komen.
  • om samen (scholen en bedrijven die actief zijn in de techniek of waar techniek en innovatie een grote rol spelen) projecten uit te voeren waarin ontdekken, ontwerpen en maken centraal staan. Dit alles onder leiding van coördinator Nick Fleuren.
  • om techniek en de hierin voortkomende beroepen breed te ontsluiten, immers techniek komt voor in elke sector; van maakindustrie tot aan de zorg
  • om ook ouders/opvoeders enthousiast te maken voor de ongekende mogelijkheden die techniek te bieden heeft, zodat ook zij hun kinderen mee kunnen inspireren.
  • om Peel en Maas ondernemers te voorzien van goed technisch geschoold personeel, zodat deze gemeente ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor zowel ondernemers als onze jonge generaties.

Ontdekkisten

Voor de leerlingen van groep 1 tot en met 4 zijn en worden er ontdekkisten ontwikkeld waarmee ze in de klas, dus in een veilige en bekende omgeving, aan de slag gaan. Deze kisten worden samengesteld en gevuld door leerkrachten in samenwerking met ondernemers. Lokale ondernemers sponseren de inhoud, waardoor er een rechtstreekse verbinding is met de producten die ze maken/verkopen. Deze kisten staan in het Ontdeklab in een technotheek en kunnen door de scholen worden geleend.

Het Ontdeklab is gevestigd in een tijdelijke voorziening (unit) bij Het Bouwens van der Boijecollege. De ruimte is ongeveer 120m² groot en kinderen kunnen er in verschillende hoeken en met wisselende materialen aan de slag. Naast het Ontdeklab is het ook mogelijk om met (een deel van) de groep gebruik te maken van enkele ruimtes van het Bouwens; het technieklokaal, het laboratorium, de keukens en het techniekplein. Over ongeveer 4/5 jaar zal het Ontdeklab een vaste plek krijgen binnen Het Bouwens.