Nieuws

April 2024

Spacebuzz
Woensdag 29 mei komt de Spacebuzz naar Panningen.
OBS FavoRIET en SBO Fontein ontvangen de Spacebuzz op hun terrein en de kinderen van groep 7 mogen de raket gaan ontdekken.

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality (VR) technologie.

Benieuwd? Kijk de promo.
https://www.spacebuzz.nl/

December 2023

Ontdeklab B

Maandag 4 december is IKC De Kemp als eerste met groep 7 naar ’t Bouwens gekomen voor Ontdeklab B.
De kinderen zijn met allerlei technische opdrachten aan de slag gegaan. Zo werd er gesoldeerd, piepschuim gesneden, kneepzeep gemaakt, met Lego gebouwd… noem maar op. De komende twee maandagen komen de kinderen nog 2 keer, zodat ze met zoveel mogelijk activiteiten en dus takken van Wetenschap & Technologie in aanraking zijn gekomen.

Na de kerstvakantie komende er nog 6 andere scholen van Prisma onze activiteiten uitproberen.

December 2023

Kinder Repair caféIn de bibliotheek in Panningen zijn er in december 2 zaterdagen dat er een activiteit georganiseerd wordt samen met het Repair Café. Dit wordt een speciale editie, want kinderen kunnen zelf kapotte spullen komen repareren. Ze mogen iets van thuis meenemen, maar dat is niet per se nodig.

Via onderstaande links kom je op de site van de bibliotheek terecht waar je relevante informatie vindt.

23 december: https://debibliotheekmaasenpeel.op-shop.nl/4214/kinder-repair-cafe-maaklab/23-12-2023

30 december: https://debibliotheekmaasenpeel.op-shop.nl/4215/kinder-repair-cafe-maaklab/30-12-2023

Aanmelden mag, maar is geen must.

Oktober 2023

Uitpakparty Eikerwijs

Donderdag 5 oktober was het de beurt aan basisschool Eikerwijs om te starten met de implementatie van het Ontdeklab op School.
Ook hier zijn we gestart met een uitpakparty. Door middel van 6 gooien, mochten alle leerkrachten om beurten een cadeau kiezen en uitpakken.
De materialen zijn met veel enthousiasme ontvangen en het team van Eikerwijs gaat na de herfstvakantie met de materialen aan de slag.
Zij gaan de materialen eerst samen met de leerlingen ontdekken gedurende Talententijd. Daarna wordt ook de koppeling met wereldoriëntatie gemaakt en worden de materialen integraal ingezet.

Heel veel succes en plezier!

Februari 2023

Ontdeklab op School

Donderdag 2 februari was de aftrap van de pilot ‘Ontdeklab op School’ op IKC De Kemp.
IKC De Kemp is de eerste school binnen Stichting Prisma die aan de hand van diverse materialen Wetenschap & Technologie (W&T) gaan integreren binnen het vakgebied Wereldoriëntatie.

Wetenschap & Technologie is sinds 2020 verplicht in het basisonderwijs. Veel scholen zijn nog zoekende naar de invulling hiervoor. Hoe zorgen we ervoor dat we kinderen W&T bieden, zonder dat het voor de leerkrachten ‘erbij’ komt. Niet stapelen, maar vervangen!
Daarom hebben we binnen Prisma de keuze gemaakt om W&T te koppelen aan het vakgebied Wereldoriëntatie. Binnen SLO ook wel  OJW genoemd, Oriëntatie op jezelf en de wereld.
Het SLO adviseert: ‘W&T is geen extra vak op de basisschool. Het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW) met vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek leent zich goed voor de integratie van W&T’.
Onderwijs in Wetenschap en Technologie stimuleert en bestendigt een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding bij kinderen.
Met die uitdaging gaan ze op IKC De Kemp nu dus aan de slag.

Tijdens de uitparty donderdag 2 februari jl. kwam Anika Embrechts (Onderwijsontwikkelaar Wetenschap & Technologie en Digitale Geletterdheid) het team inspireren en werden samen de materialen uitgepakt.
Als ‘Ontdeklab op School’ kunnen de leerkrachten van IKC De Kemp met een set materialen aan de slag binnen hun thematisch onderwijs (wereldoriëntatie).
Kinderen kunnen onder andere stop motion filmpjes maken met de Greenscreenbox, eigen robots bouwen en programmeren met Lego WeDo en bouwwerken ontwerpen met Teifoc (metselen).

Stichting Ontdeklab Peel en Maas en Stichting Prisma werken op deze manier samen aan de integratie van W&T in het basisonderwijs.

November 2022

O&O projecten groep 8

Vanuit de samenwerking tussen het Ontdeklab en het Bouwens van der Boije College, worden er op dit moment twee projecten aangeboden aan de groepen 8 van het basisonderwijs.

Project Toverland
Toverland is bezig met uitbreiden. De leerlingen gaan aan de slag met het ontwerpen van een eigen attractie met behulp van BYOR (Build Your Own Robot).

 Project Skatepark
De gemeente Peel en Maas is bezig met de ontwikkeling van het Pius Park op de grens van Panningen en Egchel. De leerlingen gaan aan de slag met het ontwerpen van het skatepark, aan de hand van piepschuim en piepschuimsnijders.

Elk project heeft dezelfde opbouw:
Les 1: Klassikale instructie op de basisschool door de eigen groepsleerkracht.
Les 2: Uitvoering op Het Bouwens o.l.v. Maarten v. Heel.
Les 3: Uitvoering op Het Bouwens o.l.v. Maarten v. Heel.
Les 4: Presentatie eindproduct op de basisschool.

Wij zijn super trots op deze samenwerking en dat er zoveel groep 8 leerlingen aan Wetenschap & Technologie werken in het technieklokaal van ’t Bouwens.