Nieuws

Februari

Ontdeklab op School

Donderdag 2 februari was de aftrap van de pilot ‘Ontdeklab op School’ op IKC De Kemp.
IKC De Kemp is de eerste school binnen Stichting Prisma die aan de hand van diverse materialen Wetenschap & Technologie (W&T) gaan integreren binnen het vakgebied Wereldoriëntatie.

Wetenschap & Technologie is sinds 2020 verplicht in het basisonderwijs. Veel scholen zijn nog zoekende naar de invulling hiervoor. Hoe zorgen we ervoor dat we kinderen W&T bieden, zonder dat het voor de leerkrachten ‘erbij’ komt. Niet stapelen, maar vervangen!
Daarom hebben we binnen Prisma de keuze gemaakt om W&T te koppelen aan het vakgebied Wereldoriëntatie. Binnen SLO ook wel  OJW genoemd, Oriëntatie op jezelf en de wereld.
Het SLO adviseert: ‘W&T is geen extra vak op de basisschool. Het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW) met vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek leent zich goed voor de integratie van W&T’.
Onderwijs in Wetenschap en Technologie stimuleert en bestendigt een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding bij kinderen.
Met die uitdaging gaan ze op IKC De Kemp nu dus aan de slag.

Tijdens de uitparty donderdag 2 februari jl. kwam Anika Embrechts (Onderwijsontwikkelaar Wetenschap & Technologie en Digitale Geletterdheid) het team inspireren en werden samen de materialen uitgepakt.
Als ‘Ontdeklab op School’ kunnen de leerkrachten van IKC De Kemp met een set materialen aan de slag binnen hun thematisch onderwijs (wereldoriëntatie).
Kinderen kunnen onder andere stop motion filmpjes maken met de Greenscreenbox, eigen robots bouwen en programmeren met Lego WeDo en bouwwerken ontwerpen met Teifoc (metselen).

Stichting Ontdeklab Peel en Maas en Stichting Prisma werken op deze manier samen aan de integratie van W&T in het basisonderwijs.

December

Even voorstellen….

Een enthousiaste en praktische aanpakker met passie voor techniek, dat ben ik: Bianca Lomme-van Dorrestein. Bij mij is de interesse in techniek als klein kind al gewekt door bijvoorbeeld het klussen met mijn vader en het maken van carnavalscreaties samen met mijn moeder. Het is dan ook niet verrassend dat ik de afgelopen 7 jaar als Learning & development business partner en manager heb gewerkt aan opleiden binnen een technisch bedrijf genaamd Marel. Een bedrijf dat machines produceert binnen de voedselverwerkende industrie. In de afgelopen jaren heb ik de krapte van technisch geschoold personeel gezien en ervaren. Het zou zo mooi zijn als we hier een verandering in aan kunnen brengen door de interesse in techniek al op jonge leeftijd aan te wakkeren. Daarom ga ik samen met Judith de uitdaging aan om Wetenschap & technologieonderwijs binnen stichting Prisma naar een hoger plan te tillen.

Vanaf 1 december start ik als leerkracht bij stichting Prisma. Ik zal deels als leerkracht voor de klas te vinden zijn. Daarnaast ga ik aan de slag als Wetenschap & Technologie coach voor het Ontdeklab. Hierbij is mijn eerste focus de connectie maken met het bedrijfsleven binnen Peel en Maas. Dit betekent onder meer het uitbreiden van het netwerk en het opzetten van gezamenlijke projecten. Daarnaast zal ik me gaan richten op de inzet van de materialen van het Ontdeklab zoals de bestaande ontdekkisten.

biancale@prisma-spo.nl

November

O&O projecten groep 8

Vanuit de samenwerking tussen het Ontdeklab en het Bouwens van der Boije College, worden er op dit moment twee projecten aangeboden aan de groepen 8 van het basisonderwijs.

Project Toverland
Toverland is bezig met uitbreiden. De leerlingen gaan aan de slag met het ontwerpen van een eigen attractie met behulp van BYOR (Build Your Own Robot).

 Project Skatepark
De gemeente Peel en Maas is bezig met de ontwikkeling van het Pius Park op de grens van Panningen en Egchel. De leerlingen gaan aan de slag met het ontwerpen van het skatepark, aan de hand van piepschuim en piepschuimsnijders.

Elk project heeft dezelfde opbouw:
Les 1: Klassikale instructie op de basisschool door de eigen groepsleerkracht.
Les 2: Uitvoering op Het Bouwens o.l.v. Maarten v. Heel.
Les 3: Uitvoering op Het Bouwens o.l.v. Maarten v. Heel.
Les 4: Presentatie eindproduct op de basisschool.

Wij zijn super trots op deze samenwerking en dat er zoveel groep 8 leerlingen aan Wetenschap & Technologie werken in het technieklokaal van ’t Bouwens.